Обиколка на историческия център на София

Free Sofia Tour организира специална обиколка на историческия център на София за непридружените деца, настанени в Сигурните зони в РПЦ – София, кв. Военна Рампа и РПЦ – София, кв. Овча Купел.

В присъствието на социални работници и културен медиатор на МОМ, както и на представител на ДАБ, децата разгледаха най-важните забележителности в историческия център на столицата. Free Sofia Tour предостави услугите на свой професионален гид, който разказа на децата историята на града от антични времена до днес.

Обиколката започна от църквата „Св. Неделя“, премина през античните римски руини и достигна Площада на толерантността, който впечатли силно децата. На едно място в центъра на града се събират източноправославна християнска църква, мюсюлманска джамия, еврейска синагога и католическа катедрала. В този своеобразен квадрат на толерантността, българите практикуват религията си без страх и с уважение към чуждата вяра.

Малко по-късно гидът на Free Sofia Tour показа на децата как да танцуват традиционно българско право хоро, което не се различава много от традиционните танци на техните народи у дома, както и кратък урок по плетене на мартеници. Обиколката продължи през най-големите забележителности в София и завърши при катедралата „Св. Александър Невски“, която дълго време е държала рекорда за най-голяма източноправославна катедрала в света, с викторина с въпроси, свързани с обектите, описани по време на обиколката.

Искрени благодарности на Free Sofia Tour!