Имигранти, граждани на трети държави в Бургас и региона представиха своите специфични умения на приемащото общество

Имигранти, граждани на трети държави от Бургас и региона представиха своите специфични умения /хобита/ на приемащото общество по време на Информационно събитие „Единни в многообразието V”, организирано от Информационен център за имигранти – Бургас по проект  BG EIF 2013/01-02.01 „Устойчиво развитие на информационните центрове за имигранти на МОМ в градовете София и Бургас”. На събитието присъстваха Радослав Стаменков –  ръководител на Мисията на Международна организация по миграция за България ,  координатора на ИЦИ – София,  Алевтина Плочева и над 50 души – руски граждани и  партньори.

Пред гостите бяха представени целите и дейностите по проекта, а също така проектите, които МОМ е изпълнявала относно интеграцията на имигранти от 2009 г. до момента с финансовата подкрепа на Европейски интеграционен фонд.

За да представи едни от най-интересните имигранти от региона екипът на ИЦИ покани семейство Баулини от с. Подвис със своите деца – тризнаците Полина, Софья и Даниил, които изпълниха стихотворения на български език. Майката Елена представи сладкарските си умения и поднесе на всички в залата лично приготвени сладки, а бащата Андрей направи изложба на своите рисунки от България и Полша.

Елена Альошкина от с. Подвис запозна аудиторията с историята относно как се  е научила да работи с вълна, показа и изработени от нея дрехи.

Ирина Джендова,  кмет  на с. Подвис,  разказа за „феномена Подвис” – как местните живеят с имигрантите,  как присъствието им променя и техния живот, как чужденци и българи съвместно празнуват и възраждат българските традиции.

„Ние се срещнахме случайно, но нищо в живота не е случайно – просто трябвало е да се срещнем” – така представи себе си и своите красиви изделия – бижута и кукли Валентина Уолкър, която от пет години вече живее в България.

Астрологът Алексей Лозовский /с псевдоним Сергей Ваэнра/, заселил се със своята съпруга в гр. Малко Търново, представи своите три книги и заниманията си.

Любов Марченко, избрала да се пресели от Русия в Бургас,  кв.Сарафово, учителка по пеене, поздрави присъстващите с две руски народни песни.

Координаторите на центъра Ирина Буланова и Виолета Стоева благодариха на своите партньори, чрез които дейността на Центъра стана по-разнообразна и полезна за имигрантите.
SAM_2864 SAM_2867 SAM_2870

Мултикултурно информационно събитие „Имигрантите творци“

Мултикултурно информационно събитие „Имигрантите творци“ се състоя в Национален музей „Земята и хората“. На творческата вечер беше представена книгата на български език на йорданския писател Махмуд ал-Римауи. Книгата е преведена благодарение на известния писател и преводач Хайри Хамдан. Имигрантските общности се насладиха на разказите, които бяха прочетени от българския актьор Иван Механджийски, след което младите талантите сред имигрантските общности огласиха музея с изпълнения на световно известни произведения за роял и цигулка.

IMG_2976 IMG_2999 IMG_3019 IMG_3020

Боулинг турнир, организиран от ИЦИ-София

Турнир по боулинг проведе Информационният център за имигранти в София, като част от проекта на Международна Организация по Миграция за интеграция на имигранти на 23 май. Имигранти от различни общности премериха сили в стръвно състезание на няколко боулинг писти. Първо място спечели състезател от руската общност, докато второ и трето място бяха достойно извоювани от афганистанската общност с два различни отбора. В състезанието се включиха присъстващи от различни възрасти и го превърнаха в истинско забавление. След обявяване на победителите общностите с удоволствие се включиха и в кулинарното събитие, което им представи традициите на българската кухня.

IMG_3246 IMG_3387 IMG_3392

50 имигранти посетиха Бръшлян и Малко Търново

50 имигранти, които живеят в бургаския регион, посетиха с. Бръшлян и гр. Малко Търново тази седмица. Чужденците са от различни краища на Руската федерация и бяха организирани от ИЦИ – Бургас към Международна организация по миграция. С това посещение се цели запознаването на имигрантите с българския бит и култура за тяхното по-пълно интегриране в българското общество. В Бръшлян те видяха уникални къщи с над 100-годишна история, които са без основи, но много стабилни; килийно училище, музей на открито и стара църква. Много емоции предизвика у гостите присъствието и участието им в традиционна българска седянка. Програмата на фолклорната група  очарова всички с народни песни и танци. Магията на песните и танците бе причина всички да се включат в кръшно хоро.

В Малко Търново пък те разгледаха двете църкви в града – православната и католическата, които са само на 500 м една от друга. Специалистът по туризъм към ПП „Странджа” Мария Патронова им разказа за забележителностите в едноименната планина и възможностите за еко и селски туризъм.

Посещението в с. Бръшлян и в гр. Малко Търново се осъществи в рамките на проект  „Устойчиво развитие на информационните центрове за имигранти на МОМ в градовете София и Бургас” – BG EIF 2013/01-02.01.

SAM_2824 SAM_2782 SAM_2777

Мултикултурно караоке, организирано от ИЦИ-София

На 5 май се състоя мултикултурно събитие „Мултикултурно караоке“ – имигрантите бяха изправени пред предизвикателството да изпеят любимите си български песни, а също така и популярни парчета от музикалните сцени на Армения, Афганистан, Африка, Арабския свят, Молдова и Русия. Общностите демонстрираха и познанията си по български народни танци, а също така и танците на своите държави. Събитието завърши с обща прегръдка по време на изпълнението на песента „Моя страна, моя България“.

IMG_2752 IMG_2787 IMG_2799

Гергьовден – за легендата,традицията и поверията

В навечерието на Гергьовден Информационен център за имигранти/ИЦИ/-Бургас проведе мултикултурно събитие „Гергьовден – за легендата, традицията и поверията”, на което покани група имигранти от Русия, Украйна, Беларус и Еквадор.

Гостите на събитието бяха запознати с митовете, традицията и легендата за Свети Георги.  Впечатлени бяха от традициите за здраве и поверията.

Те научиха, че Гергьовден е официален празник в Република България и е обявен за Ден на храбростта на Българската  армия – официално учреден на  9 януари 1880 г. с Указ № 5 на княз Александър I Батенберг.

В края на празника участниците получиха програма на Община Бургас със събитията, посветени на Гергьовден и  на  9 май – Ден на Европа.

Осъществяването на събитието е по проект BG EIF 2013/01-02.01 ”Устойчиво развитие на информационните центрове за имигранти на МОМ в градовете София и Бургас”.

SAM_2747 SAM_2748 SAM_2749

Мултикултурно събитие и филмова прожекция, организирани от ИЦИ-София

На 29 април се състоя мултикултурно събитие с цел запознаване на обществото и имигрантските групи с имигрантските филмови традиции. Малко след лекцията организаторите от ИЦИ-София представиха и специална прожекция на руския документален филм „Ермитаж“.  Имигранти от различни етноси и националности обмениха опит и познания относно руското кино, като също така споделиха и особеностите на филмовото изкуство на своите култури.

IMG_2683 IMG_2684

Консултация за имигранти, проведена от ИЦИ-Бургас в Несебър

Тази седмица Информационен център за имигранти – Бургас проведе поредната
изнесена консултация за имигранти в Несебър. 30 имигранти зададоха своите въпроси на координаторите на центъра Ирина Буланова и Виолета Стоева:

Възможно ли е да ползват намление с автобусния и ЖП транспорт от Несебър до Бургас, а също така и в страната;
Как се признава степен на инвалидност, придобита в страната на произход;
В кои държави от ЕС може да пътува имигрант с продължително пребиваване без виза;
Как да получават работни разрешения;
Къде в Несебър могат да получат безплатна юридическа консултация;

Предадена е и жалба до Омбудсмана за нарушение на права на собствениците на жилищен комплекс.

Партньорското присъствие се изрази чрез кратка презентация на регионалния представител на Комисия за защита от дискриминация /КЗД/- Бургас г-жа Ирина Иванова, а Държавна опера Бургас предостави безплатни билети за балета „Ромео и Жулиета”.

SAM_2716 SAM_2719 SAM_2717

Великденско празненство за мигранти, организирано от ИЦИ – София

Имигрантските общности в София се подготвиха за Великден. Във вторник бяха изписани десетки яйца, както с традиционни български техники, така и със съвременни творчески похвати.  Събитието се състоя в офиса на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ на 7 април от 17:30 ч. Децата и родителите им показаха уменията си в украсата и се състезаваха кой ще изрисува най-красивото яйце.

IMG_2589 IMG_2618IMG_2637

Мултикултурно събитие, отпразнуващо Лазаровден и Цветница – пролетни народни празници

На 03 април 2015 г. имигранти от Русия, Беларус, Украйна, Казахстан и Еквадор се събраха на мултикултурно събитие, за да научат за едни от най-красивите пролетни празници – Лазаровден и Цветница. Екипът на Информационен център за имигранти – Бургас покани партньорите си от Народно читалище «Пробуда 1880» – Бургас за участие в програмата.
Пред имигрантите бяха представени носиите на 5 фолклорни области, както и ритуалите, които се изпълняват на Лазаровден и Цветница от млади момичета. Девойки в различни национални носии представиха основните стъпки на хората, които се играят. Атанаска Пенкова – секретар на читалището и Димитър Тонев – хореограф, разкриха пред имигрантите основната символика на двата празника, които предшестват Великден.
Професор Емир Гареев, аниматор към ИЦИ, презентира най-интересните забележителности в страната – исторически местности, архитектурни резервати, храмове и манастири, най-високите планински върхове, даващи цялостна картина на богатото културно-историческо и природно наследство по българските земи от дълбока древност до наши дни.
В края на представянето на тези момински дни, които са свързани с пролетта и надеждата за обновление, момичета с народни носии и имигранти играха право хоро, с което закрепиха своите нови познания за българския бит, култура и обичаи.11113276_796292267121575_4450543996582229159_n 11133863_796292627121539_7968683150171314357_n 11147065_796292410454894_5396248621267477192_n